Berichten

Wat Speelt Er: documentaire over Harmonie

17 april 2018

Op maandag 23 april is de première van Wat Speelt Er, een documentaire over de voorstelling Harmonie van Het Zunderts Toneel en Harmonie Nut & Vermaak. De film wordt voor het eerst aan het publiek getoond in Bij ons in…Zundert, aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Meer dan 2.000 mensen hebben vorige zomer de voorstelling Harmonie gezien, een coproductie van het 70-jarig theatergezelschap en de 175-jarige harmonie . Tot ver buiten de regio kwamen de mensen kijken naar de tien succesvolle uitvoeringen van de jubilerende verenigingen.

De voorbereidingen van deze productie zijn een jaar lang gevolgd door het team van filmregisseur Ellen Blom. Zij maakte een documentaire over de voorstelling, als praktijkvoorbeeld van de rol en betekenis van amateurkunst voor de samenleving. Omdat de voorstelling niet alleen letterlijk over de harmonie verhaalde, maar ook de muziekvereniging inzette als metafoor voor de harmonie in de samenleving. Precies daarom koos de opdrachtgever, de landelijke stichting Theater NV, Harmonie uit als onderwerp voor de film. De documentaire is ook geen gewone making of, de film volgt vooral de wijze waarop met een voorstelling een maatschappelijk thema kan worden behandeld.

De titel van de film – Wat Speelt Er – verwijst naar het motto waarmee theatermaker Peter Dictus graag een koppeling zoekt tussen kunst en samenleving: als je weet wat er speelt, weet je ook wat er gespeeld moet worden. In de film komen diverse bewoners van Zundert aan het woord, waaronder diverse leden van de harmonie, de kapper, een boomkweker en de burgemeester. Ook in die zin levert de film een mooi doorkijkje van Zundert op. Later dit jaar wordt de film uitgezonden door o.a. Omroep Brabant.

De première-avond begint maandag om 20.00 uur. Na afloop van de filmvertoning is er een kort panelgesprek met o.a. de opdrachtgever en filmregisseur Ellen Blom.

Wernhout 5 speelt samen

20 mei 2017

In de oksels van de voorstelling Harmonie maakte theatermaker Gegam Soghomonyan een videoclip over Wernhout 5, het lokale veteranenelftal dat al jaren lang spelers van  verschillende culturele afkomst herbergt. Een groep voetballende ‘oude jongetjes’ voor wie het samenspelen iets vanzelfsprekends is. Zonder plan, zonder enige pretentie, dragen ze hetzelfde shirt en spelen ze hetzelfde spel. Eigenlijk gewoon en toch bijzonder. De clip is een klein eerbetoon aan gewone helden.