Berichten

Ook extra voorstelling uitverkocht

27 juni 2017

Ook de extra uitvoering van Harmonie op donderdag 29 juni is uitverkocht. Dat betekent dat er momenteel niet één stoel nog onbezet is en dat in totaal straks meer dan 2.000 mensen deze voorstelling hebben beleefd. Een geweldig succes.

Er is op dit moment een wachtlijst. Met een mailtje kun je je daarvoor aanmelden, maar de kans is bijzonder klein dat het nog gaat lukken.

Extra voorstelling Harmonie op 29 juni

22 juni 2017

Harmonie breekt records! Nog in het eerste speelweekend raakte de hele serie uitverkocht. Daarom is nu een extra uitvoering gepland, op donderdag 29 juni. De verkoop van die laatste kaarten start 22 juni.

Arbeidsmigranten uitnodigen

20 mei 2017

Het Zunderts Toneel en de Harmonie Nut & Vermaak nodigen voor hun coproductie Harmonie speciaal de vele arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Zundert uit. Daartoe is onder meer een 5-talige flyer ontwikkeld die op verschillende plekken actief wordt verspreid, zoals op Camping Patersven.

Als de ‘buitenlandse werkers’ de voorstelling willen bezoekers, eventueel met collega’s of hun werkgever, dan kunnen ze rekenen op een speciaal onthaal, waarbij ze zoveel mogelijk in hun eigen taal bediend worden om de voorstelling straks te kunnen volgen.

Wernhout 5 speelt samen

20 mei 2017

In de oksels van de voorstelling Harmonie maakte theatermaker Gegam Soghomonyan een videoclip over Wernhout 5, het lokale veteranenelftal dat al jaren lang spelers van  verschillende culturele afkomst herbergt. Een groep voetballende ‘oude jongetjes’ voor wie het samenspelen iets vanzelfsprekends is. Zonder plan, zonder een speciale bedoeling, zonder enige pretentie, dragen ze hetzelfde shirt en spelen ze hetzelfde spel. Eigenlijk heel gewoon, maar meteen heel bijzonder. De clip is een klein eerbetoon aan gewone helden.

voorbereidingen Harmonie in volle gang…

18 februari 2017

Half februari zijn de voorbereidingen van Harmonie in volle gang. Op drie locaties repeteren drie verschillende groepen: spelers van Het Zunderts Toneel in de Wierenbos in Wernhout, dansers van Basickx in de Koutershof in Rijsbergen en de muzikanten van Nut & Vermaak in hun ‘eigen’ Victoria in Zundert. Dirigent Gerard de Krom, regisseur Corné van Sprundel en de choreografen Hilke Bastiaansen en Marleen Hendrickx onderzoeken al doende met hun spelers en dansers allerlei muzikaal, theatraal en dansant materiaal. Uiteindelijk moet het leiden tot scènes waarin de verschillende disciplines naadloos in elkaar overvloeien. Een spannend onderzoek dat nu al uitzicht biedt op een sfeervol, organisch geheel. En, er wordt heel veel gelachen…

Ook de organisatie van de randprogrammering draait op volle toeren. Rond Harmonie komt een fotoproject met twee exposities, van Fotoclub Zundert en van de Helmondse fotografe Thané Kleijn. Daarnaast wordt een educatief project op gezet voor scholieren (theater in de klas) met medewerking van theatergroep Buitenspel.

Verder wordt rond het project veel aandacht besteed aan de actieve en passieve deelname van ‘nieuwkomers’. De makers van de voorstelling zijn op zoek naar nieuwe inwoners van Zundert, bijvoorbeeld statushouders, die willen meespelen. Maar ook naar arbeidsmigranten, die met collega´s, familie of vrienden naar de voorstellingen willen komen kijken. Momenteel wordt onderzocht hoe de voorstelling straks bijvoorbeeld ook voor Polen of Roemenen goed te volgen is.

 

Jan Smeets (1945-2016)

11 juni 2016

Op donderdag 9 juni is Jan Smeets overleden.

Jan Smeets

Jan bezong zich ooit in één van zijn liedjes als ‘Ene van Vught’. Van 1970 tot 1983 werkte hij bij Toneelwerkgroep Proloog in Eindhoven. In 1986 werd hij provinciaal toneeladviseur bij toen nog het Brabants Centrum voor Amateurtoneel, het latere Centrum voor  Amateurkunst (inmiddels Kunstbalie) in Tilburg. Daar werkte hij 20 jaar als consulent voor toneel, poppenspel en literatuur.

Jan Smeets was vele jaren lang een gekende persoonlijkheid in de Brabantse theaterwereld, ook in Zundert. Hij bestreek op karakteristieke wijze voluit het hele werkveld. Jan schreef meer dan honderd toneelteksten, regisseerde tientallen voorstellingen en gaf aan velen regie- en spelles. Zowat elke amateurspeler of –maker in de verre omtrek weet wie Jan Smeets is en wat hij voor de amateurkunst betekent.

Bij Het Zunderts Toneel regisseerde hij in 1987 Tijl Uilenspiegel, naar de tekst van Hugo Claus. In 2009 schreef hij het boekwerk Ben nooit zuinig met je dromen, waarin hij uitgebreid de 60-jarige geschiedenis en betekenis van Het Zunderts Toneel vastlegde.
Jan stond het gezelschap vaak met raad en daad terzijde, gevraagd en ongevraagd. Zo was hij degene die HZT aanmoedigde in het Van Goghjaar 2003 ‘iets’ met De Arlésienne van Daudet te gaan doen. Jan voelde zich zeer betrokken bij de club van zijn ‘baas’ Johan Brosens. Daarnaast genoot hij in Zundert jarenlang grote bekendheid als jurylid van het bloemencorso.

De laatste jaren woonde Jan in Breda en legde hij zich vooral toe op het poppenspel. Ook bleef hij tal van culturele initiatieven ontplooien zoals de cd-projecten Beatles op z’n Brabants en Brel op z’n Brabants. Voor zijn vele werkzaamheden en zijn betekenis voor de (amateur)kunstwereld is Jan Smeets meermalen onderscheiden.