Berichten

documentaire over ‘Harmonie’ op Omroep Brabant TV

13 december 2018

Windmill Film presenteert: Wat Speelt Er

Op 4 en 5 januari zendt Omroep Brabant de documentaire ‘Wat speelt er’ uit. Een rake film over een spannende en confronterende zoektocht naar groepen die in volledig gescheiden werelden leefden in hetzelfde dorp. Een film over de dunne lijn tussen inclusie en exclusie.

In de documentaire ‘Wat speelt er’ volgen we theatermaker Peter Dictus. In 2016 wordt hij gevraagd een voorstelling te maken ter ere van het 175-jarig jubileum van de harmonie ‘Nut en Vermaak’ in Zundert. Hij koppelt de persoonlijke thema’s van de leden van de Harmonie aan lokale en hedendaagse thematiek. In Zundert wonen zo’n 7000 arbeidsmigranten uit vnl. Oost-Europa. Deze verhoudingsgewijs grote groep migranten is nog uitgebreid door de komst van vluchtelingen uit oa Syrië. De Zundertse bevolking zoekt een manier om zich tot deze groep te verhouden. De beslotenheid van de Harmonie wordt de metafoor voor dit universele thema van in- en exclusiviteit.

Tijdens het maakproces loopt ook het artistiek team van de voorstelling tegen hun eigen beperkingen en vooroordelen aan en ook dat wordt onderdeel van het de voorstelling.
Het resultaat is een 10 avonden uitverkochte muziektheatervoorstelling die menigeen niet alleen een bijzondere ervaring bezorgt maar ook aan het denken zet.

‘Wat speelt er ‘is een film die de potentie van amateurtheater in het maatschappelijk debat belicht.

De film is te zien bij Omroep Brabant op vrijdag 4 januari om 22:30 uur én op zaterdag 5 januari om 16:38 uur. Daarnaast zal de film vanaf 4 januari te zien zijn via het online kanaal van NPO 2 extra.

Wat Speelt Er: documentaire over Harmonie

17 april 2018

Op maandag 23 april is de première van Wat Speelt Er, een documentaire over de voorstelling Harmonie van Het Zunderts Toneel en Harmonie Nut & Vermaak. De film wordt voor het eerst aan het publiek getoond in Bij ons in…Zundert, aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Meer dan 2.000 mensen hebben vorige zomer de voorstelling Harmonie gezien, een coproductie van het 70-jarig theatergezelschap en de 175-jarige harmonie . Tot ver buiten de regio kwamen de mensen kijken naar de tien succesvolle uitvoeringen van de jubilerende verenigingen.

De voorbereidingen van deze productie zijn een jaar lang gevolgd door het team van filmregisseur Ellen Blom. Zij maakte een documentaire over de voorstelling, als praktijkvoorbeeld van de rol en betekenis van amateurkunst voor de samenleving. Omdat de voorstelling niet alleen letterlijk over de harmonie verhaalde, maar ook de muziekvereniging inzette als metafoor voor de harmonie in de samenleving. Precies daarom koos de opdrachtgever, de landelijke stichting Theater NV, Harmonie uit als onderwerp voor de film. De documentaire is ook geen gewone making of, de film volgt vooral de wijze waarop met een voorstelling een maatschappelijk thema kan worden behandeld.

De titel van de film – Wat Speelt Er – verwijst naar het motto waarmee theatermaker Peter Dictus graag een koppeling zoekt tussen kunst en samenleving: als je weet wat er speelt, weet je ook wat er gespeeld moet worden. In de film komen diverse bewoners van Zundert aan het woord, waaronder diverse leden van de harmonie, de kapper, een boomkweker en de burgemeester. Ook in die zin levert de film een mooi doorkijkje van Zundert op. Later dit jaar wordt de film uitgezonden door o.a. Omroep Brabant.

De première-avond begint maandag om 20.00 uur. Na afloop van de filmvertoning is er een kort panelgesprek met o.a. de opdrachtgever en filmregisseur Ellen Blom.

Wernhout 5 speelt samen

20 mei 2017

In de oksels van de voorstelling Harmonie maakte theatermaker Gegam Soghomonyan een videoclip over Wernhout 5, het lokale veteranenelftal dat al jaren lang spelers van  verschillende culturele afkomst herbergt. Een groep voetballende ‘oude jongetjes’ voor wie het samenspelen iets vanzelfsprekends is. Zonder plan, zonder enige pretentie, dragen ze hetzelfde shirt en spelen ze hetzelfde spel. Eigenlijk gewoon en toch bijzonder. De clip is een klein eerbetoon aan gewone helden.