Over ons

Het Zunderts Toneel heeft zich ontwikkeld van een klassieke dorpsvereniging tot een ambitieuze productiekern van spraakmakend amateurtheater met een bovenlokale uitstraling. Op een enkele uitzondering na, worden alle producties op locatie gespeeld. Vaak is die locatie zelf een bron van inspiratie.

Zowel artistiek als productioneel gaat HZT steeds verder op de weg van professionalisering. Veel spelers beoefenen hun hobby door het volgen van opleidingen en cursussen; verschillende spelers zijn of worden opgeleid aan de theateropleidingen in Amsterdam, Maastricht en Tilburg of zijn werkzaam als theaterdocent of -maker. Die spelers worden omringd door een professioneel kader: regie, vormgeving, productie, techniek en publiekswerving. Daarnaast geldt het idee: wat we niet hebben, gaan we halen.

De ambitie tot onderzoek en ontwikkeling heeft geleid tot een opvallend repertoire en een reputatie die de dorpsgrenzen al lang heeft overschreden. De ontwikkeling van HZT karakteriseert zich ook in de keuze van de speelplek. Al vanaf het begin van de jaren ´80 is het gezelschap letterlijk van het traditionele toneel verdwenen en zoekt het haar heil op tal van locaties: circustenten, boomkwekersloodsen, de openbare ruimte, een gymzaal, een brandweerkazerne, een oude supermarkt, een kloostertuin, een leegstaande woning.

Steeds vaker speelt de locatie zelf een inhoudelijke rol. Niet louter een alternatief voor het dorpszaaltje, maar een sturende bron van inspiratie. De locatie – de samenleving – als onvermijdelijk uitgangspunt.

De ontwikkeling van Het Zunderts Toneel is ook zichtbaar in de toenemende, regionale en nationale belangstelling. Zowel van publiek als van ondersteunende partners.

Vanaf 2014 werkt Het Zunderts Toneel onder meer samen met de jonge regisseur-schrijver Jorg van den Kieboom. Hij studeerde aan de Academie voor Theater af met Kees was hier en won daarmee de Jacques de Leeuw Prijs als meest getalenteerde student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch kreeg hij de Entreeprijs. Mede daarom stond Het Zunderts Toneel het jaar daarop opnieuw op de Boulevard, nu met Hoe Peer een poes werd.

In 2016 maakt Het Zunderts Toneel de derde achtereenvolgende productie met Van den Kieboom, Versus. Daarnaast komt Fred uit, in een regie van Corné van Sprundel, die eveneens al eerder bij Het Zunderts Toneel werkte. Twee nieuwe voorstellingen in één productie.

In 2017 wordt het 70-jarig bestaan gevierd met een coproductie met Harmonie Nut & Vermaak die dan het 175-jarig bestaan viert. Harmonie is een grote muziektheaterproductie die de muziekvereniging ook als metafoor voor de harmonie in de samenleving neemt. De voorstelling, bezocht door meer dan 2.000 bezoekers, is tevens onderwerp voor de documentaire Wat Speelt Er van regisseur Ellen Blom.

In 2018 speelt Het Zunderts Toneel Broer waarmee Peter van der Heijden bij zijn eigen club cum laude afstudeert aan de Academie voor Theater uit Tilburg. Met deze voorstelling wint hij de Jacques de Leeuw Prijs en is hij genomineerd voor de Entreeprijs op Theatefestival Boulevard in Den Bosch, waar Broer dan opnieuw te zien is.

Jorg van den Kieboom schreef de bewerking van Broer, in 2019 komt hij met een nieuwe tekst uit, dit keer in de regie van Gegam Soghomonyan: Net buiten Borkzee. Het wordt een ‘Alex van Warmerdam meets de gebroeders Coen’.